bors praz

Bors de praz

Ciorbe, supe, borsuri, Food, Retete romanesti

Trebuie neaparat sa incerci sa faci bors de praz, pentru a spune ca ai inteles cu adevarat gustul prazului pe aceasta lume:) Dupa parerea mea prazul nu este folosit in bucataria romaneasca la adevarata lui valoare.

Original din Oltenia si subiect de glume si bancuri, prazul a reusit cu greu sa mai patrunda si in alte bucatarii din alte regiuni ale tarii noaste, iar acest lucru este o mare pierdere. Prazul este atat de gustos, da un gust atat de special macarurilor si este atat de sanatos, incat ar trebui sa il ridicam la rang de cinste si sa incepem sa il consumam la scara larga.

Borsul de praz este foarte recomandat in aceasta perioada, pentru ca e bogat in vitamine si pe de alta parte avem nevoie de multe lichide calde. Asa ca, fa tot posibilul ca macar o data pe zi sa consumi supa, ciorba sau bors de legume. E usor, plin de fibre si se face foarte repede. Mai mult, prazul este o leguma rezistenta, asa ca il poti gasi chiar si in mijlocul iernii, pentu ca este foarte rezistent atata timp cat e pastrat in conditii optime: la rece, impachetat in hartie.

Ingrediente
1 kg praz
300 grame cartofi
100 grame unt
100 grame ceapa
100 grame morcovi
60 grame telina
1/2 litru bors acru
verdeata, sare

Mod de preparare

Ceapa, telina si morcovii se taie cubulete si se inabuse in unt 10 minute. Apoi se adauga si prazul taiat rondele de 1 cm grosime si se continua inabusirea inca 10-20 de minute, amestecand din cand in cand.

Apoi se adauga si cartofii taiati cubulete, se toarna 2 litri de apa clocotita si se lasa la fiert pana cand sunt gata cartofii. Se adauga borsul acru si sarea si se lasa sa mai clocotesca cateva minute. Se ia cratita de pe foc si se adauga leustean si patrunjel.

Citeste si:

Supa crema de praz cu sos pesto

Praz umplut cu orez

Placinta cu praz

Supa crema de praz

ors moldovenesc cu legume

Leave a Reply