Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese cu aer din nordul Italiei

Bucataria italieneasca, Retete internationale
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese

Gastronomia italiana este unica in lume, iar Bologna este fara indoiala capitala gastronomiei de acolo. Daca iei Italia la pas si ajungi pana in nord, in Bologna vei uita tot ce ai invatat si explorat pana acum despre bucataria fabuloasa a acestei tari.

E important pentru orice pasionat de gusturi sa ajunga in acest colt al Italiei, un loc surprinzator unde cultura si mancarea sunt piesele de rezistenta. Nu poti sa te gandesti la bucataria italiana fara sa iti vina in minte uleiul de masline, rosiile si ierburile aromatice.

Ei bine, in Bologna am descoperit altceva si anume ca gastronomia italienilor poate fi mult mai complexa si elaborata cu branzeturi, mezeluri bune si de calitate unica in lume, e despre unt si smantana si caimac.

Bologna a dat gastronomiei internationale preparate care au devenit marca: lasagna, tortellini, spaghetti bolognese, sunca de Parma, otetul balsamic , branza parmezan, sosul ragu sau bolognese folosit la diverse preparate traditionale.

Astazi preparam spaghetti bolognese si ne pierdem pe stradutele inguste, prin piatetele si printre fantanile celui mai frumos oras din nordul Italiei.

Ingrediente

500 grame spaghetti

Ulei de masline

6 felii de bacon afumat (1 cm grosime)

2 crengute de rozmarin proaspat

1 ceapa

1 catel de usturoi

500 grame de carne de vita toccata

200 ml vin rosu

4-5 rosii uscate

2 cutii de rosii in conserva sau rosii proaspete bine coapte

Parmezan

Mod de preparare

Intr-o tigaie incinsa pune putin ulei, adauga baconul si lasa-l sa se rumeneasca la foc mediu, adauga rozmarinul, usturoiul si ceapa taiata marunt si amesteca in continuu aproximativ 5 minute.

Adauga peste aceste ingrediente si carnea tocata si desprinde-o cat mai mult cu ajutorul unei linguri de lemn. Lasa totul sa se prajeasca pana cand se rumeneste, apoi toarna si vinul rosu.

Rosiile uscate, scurge-le bine de ulei, toaca-le marunt impreuna si cu rosiile din conserva sau proaspete si adauga-le pe toate peste carnea tocata.

Compozitia cu carne tocata va trebui pusa acum intr-un vas termorezistent cu capac si lasata la cuptor timp de 30 de minute. Daca ti se pare ca nu are suficient sos, mai poti adauga putina apa.

Inainte cu 10 minute ca sosul sa fie scos de la cuptor, pune la fiert spaghetti conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand sunt gata, scurge-le, dar pastreaza o parte din apa in care au fiert.

Pune spaghetele intr-o tigaie incinsa si cateva linguri de sos Bolognese, parmezan ras si ulei de masline. Amesteca bine, ca sosul sa patrunda in paste, mai adauga si apa in care au fiert pastele daca e nevoie.

Pune in farfurii spaghetti, adauga sos Bolognese din belsug si parmezan deasupra.

Citeste si:

Spagetti al Pomodoro si Spaghetti al Pesto – savoarea simpla a Italiei

Jamie Oliver: Spaghetti cu creveti si rucola

Spaghetti carbonara ca-n Italia

Spaghete cu chorizo si rozmarin

Linguini cremoase cu ciuperci

One thought on “Spaghetti bolognese cu aer din nordul Italiei

  • Le-am incercat si eu la mama lor, in Italia. Senzationale, iar Bologna e ceva de vis, nu se compara cu restul tarii. ma voi intoarce acolo cu drag de cate ori am ocazia in special pentru bunatatile din zona, dar si pentru peisajele superbe;)

Leave a Reply