Ce mancam in Grecia: Insula Creta

Bucataria greceasca, Life, Retete internationale, Travel, Vacanta cu gust, Vacante

creta 14Ce mancam in Grecia: Insula Creta

Creta ofera o mare varietate de preparate delicioase unice in lume, ceea ce face ca cea mai mare insula din Grecia sa fie o destinatie perfecta pentru cei care iubesc mancarea. Bucataria cretana nu este foarte complicata si are la baza ingrediente proaspete si de cea mai buna calitate, ierburile aromatice si puritatea gustului. Nelipsit din preparatele de pe frumoasa insula este desigur uleiul de masline pe care cretanii il numesc “aurul lichid”.

Peste tot pe insula vei gasi mancarurile traditionale grecesti: gyros, souvlaki, mousaka, dolmades (sarmalutele cu orez in frunze de vita), dar nu poti sa pleci din Creta fara sa nu faci cunostinta cu preparatele care sunt specifice doar acestei insule.

Cretanii au un stil aparte de a manca. De obicei masa se desfasoara “ca-n familie”. Indiferent ca esti sau nu cu familia, trebuie sa stii ca la o masa cretana mancarea se imparte intre cei care mananca.

Aperitive traditionale in Creta

Dakos: Este un preparat specific din Creta facut din paine uscata coapta in cuptor si pastrata cateva luni, apoi inmuiata in apa. Peste felia de paine se pun rosii taiate marunt, ulei de masline, branza si oregano.

Dakos Legume marinate si muraturi: Anghinare, arpagic, masline verzi si negre sunt doar cateva dintre aperitivele marinate pe care le gasesti in Creta.

Fasolakia:  O mancare usoara din fasole pastai, rosii si ulei de masline.

Branzeturile din Creta: Insula e renumita pentru cateva feluri de branza extrem de bune, cu gust unic: anthotiros – branza din lapte de oaie si capra, moale si fina atunci cand e proaspata; kefalotiri – branza tare din lapte de capra si oaie; mizithra – branza traditioanala din Creta facuta din lapte de oaie;  graviera – este branza tare traditionala din Creta.

Pentru a descoperi toate sortimentele de branza cel mai indicat ar fi sa vizitezi una dintre pietele traditionale din Creta.

Sarikopitakia:  Un aluat de patiserie umplut cu branza de oaie

Sarikopitakia

Iaurt grecesc: Iaurtul cremos il vei gasi peste tot in Grecia, dar in Creta vei gasi o versiune ceva mai speciala a acestuia. Spre deosebire de iaurtul grecesc traditional facut din lapte de vaca, cretanii prepara iaurtul din lapte de oaie ceea ce il face si mai cremos, consistent si gras. Iaurt cu miere si un strat gros de miez de nuca este minunat de incercat la micul dejun.

 Kalitsounia Kritis: Acestea sunt niste gogosele din aluat dulce umplute cu o crema obtinuta din mai multe sortimente de branza. Poate fi desert datorita faptul ca sunt usor dulci, dar se pot manca si ca aperitiv.

Felurile principale in Creta

Melci cu grau (Coclious me hondro): Melci proaspeti gatiti cu ulei de masline, sare, ceapa si vin rosu serviti intr-un sos de grau spart.

melci

Orez cretan: de regula se serveste la nuntile din Insula Creta. Orezul se fierbe in supa in care a fiert cateva ore bune carne de oaie, iar asta ii da o consitenta aparte si o savoare interesanta.

Psitos: Carne de porc si cartofi gatiti la foc mic timp de trei ore intr-un cuptor cu lemne traditional cretan.

Desertul in Creta

Fructe in compot: Nu este genul de compot traditional, ci mai degraba fructe fara coaja in sirop dulce. Se servesc de multe ori cu iaurt proaspat si traditionalul raki.

Loukoumades: gogosi prajite in ulei de masline, cu miere, scortisoara si susan sau nuci.

Loukoumades

Bauturile cretane

E imposibil sa ajungi in Creta fara sa nu bei traditionalul Raki, insa insula e recunoscuta mult mai mult pentru vinurile sale. De altfel, Creta este unul dintre cei mai mari producatori de vinuri din Grecia.

Leave a Reply