marsala1

Gustul si culoarea anului 2015: MARSALA

Life, Retete internationale, Travel, Vacanta cu gust, Vacante

marsala intMARSALA este culoarea anului 2015, desemnata ca de fiecare data pana acum de celebrul institut Pantone, culoare ce este data de celebrul vin italian ce are caracteristici unice care il fac celebru in intreaga lume.

Marsala nu este prima culoare data de un vin, sa ne amintim de exemplu de sampanie, bordeaux sau rosu burgundy – dar este pentru prima data cand un vin italian este inclus in celebra paleta coloristica de la Pantone.

Leatrice Eiseman, directorul executiv de la Pantone Color Institute, spunea: “Marsala imbogateste mintea, corpul si sufletul, emana incredere si stabilitate. Marsala este o nuanta subtila si seducatoare, care ne atrage in caldura ei”. Se pare insa ca aceasta este si definitia perfecta a vinului Marsala, cel care a dat numele culorii anului 2015.

Despre culoarea anului 2015

 Legenda vinului de Marsala

Marsala este un vin senzational cu nuante captivante, insa iese in evidenta in primul rand datorita aromei unice ce i se datoreaza si unei tehnici de productie ce dateaza din secolul 18. Vinul Marsala a devenit insa celebru datorita unei legende foarte interesante.

Totul a inceput cu o intalnire intamplatoare intre Anglia… si partea vestica a Siciliei, o zona torida si arida, batuta de vanturi africane. În 1773, John Woodhouse, un negustor din Liverpool, naviga de-a lungul coastei Siciliei în drum spre Mazara del Vallo pentru a obtine soda din cenusa necesara pentru fabricarea sticlei.

„Elizabeth”, vasul pe care se afla, a fost fortat sa acosteze in Marsala din cauza unei furtuni. Dupa ce a calcat pe pamantul sicilian, negustorul a cautat o taverna unde sa se odihneasca si sa manance. Cu aceasta ocazie, Woodhouse a gustat si din cel mai bun vin din regiune, pe care localnicii il numeau Perpetuum.

Englezul a observat cateva asemanari intre vinul italienesc pe care tocami il degustase si alte feluri de vinuri pe care le-a baut in Spania si Portugalia, care erau mult mai apreciate in zona din care provenea el. In acel moment, negustorului i-a venit o idee: a cumparat 50 de butoaie de Perpetuum si i le-a trimis unchiului sau la Liverpool, spunandu-i sa imparta mostre in localurile din oras, fara sa dezvaluie originea vinului. Ca sa se asigure ca vinul va rezista pana la destinatie, negustorul i-a adaugat alcool. Noul produs a devenit extrem de popular la Liverpool, iar Woodhouse a facut o avere fabuloasa din asta.

Englezul nu s-a multumit doar cu atat si a ajuns sa construiasca un port comercial in Marsala, dedicat transportului butoaielor de vin. Dupa ce Woodhouse a reusit sa isi construiasca o avere din vinul de Marsala, au mai incercat si alti negustori sa ii urmeze exemplul, important de mentionat fiind de exemplu Benjamin Ingham, care a reusit sa modernizeze tehnicile de productie, dar sa si exporte vin de Marsala in afara Europei, incepand din 1812.

Mai târziu, în 1832, cel mai mare producator italian Vincenzo Florio a început să castige teren. Dinastia Florio a castigat atat de multa glorie si avere incat supravietuieste si astazi prin vinurile sale.

Culoarea anului 2015 si vinul celebru cu acelasi nume

Caracteristicile vinului de Marsala

Marsala este un vin licoros facut prin adaugarea de alcool etilic/ sau altfel de alcool pe baza de vin, in vinul fermentat produs din struguri locali, in special Grillo, Catarratto, Inzolia si Damaschino la care se pot adauga boabe rosii pentru versiuni mai inchise la culoare. Exista doua tipuri de Marsala: Marsala Vergine si Conciato Marsala.

Daca  Marsala este lasat in butoi timp de un an, atunci este clasificat ca fiind  ‘Fine’, dupa doi ani devine ‘Superiore’ , iar dupa patru ani este clasificat ca fiind ‘Superiore Riserva’. Urmeaza informatii despre culoare : Oro (Auriu), Ambra (Ambra) or Rubino (Rubiniu), si continutul de zahar: sec, demisec si dulce.

TOP 3 vinuri Marsala

Marco de Bartoli – “Vigna La Miccia” Doc Marsala Superiore Oro Semisecco

Prima editie a acestui vin a aparut in 1985, cand Marco de Bartoli a decis sa aduca ceva nou si inovativ vinului de Marsala. Asa a luat nastere Vigna La Miccia, o Marsala contemporana care sparge tiparele de vin licoros clasic stil meditatie si ofera in schimb rafinament unic si delicatete, care este combinat cu profunzimea oferita de cei cinci ani de imbatranire a vinului in butoaie de stejar. Rezultatul final: un vin auriu cu o paleta aromatica diversa de la nuca la citrice, miere si migdale. Are un gust ispititor ce poate fi si mai bine pus in evidenta alaturi de o terina de foie gras sau branzeturi cu mucegai albastru. Pret aproximativ: 25 de euro.

Florio  – “Targa 1840” Doc Marsala Superiore Riserva Semisecco

Cu un nume care este sinonim cu Marsala si face referire la unul dintre cele mai importante figuri din istoria acestui produs extraordinar, gama de vinuri Florio reflecta multe nuante si tehnicile artizanale care au fost mostenite timp de aproape 200 de ani.

Tarda 1840 este un Marsala incredibil de elegant, care recreeaza caracteristicile istorice Riserva Florio din 1840. Vinul este realizat din struguri Grillo culesi in prima jumatate a lunii septembrie, apoi trece printr-un proces de imbatranire care dureaza timp de cel putin sapte ani in butoaie de stejar care ii confera o atingere calda si moale.
De culoarea ambrei, vinul are note ametitoare de caise uscate, bergamot confiate, curmale condimente dulci si o usoara nuanta de cafea. Prex aproximativ: 15 euro.

Pellegrino – Ambra Superiore Riserva 1998 Doc Marsala Superiore Riserva Semisecco

O alta afacere de familie care a contribuit din plin la afacerea Marsala este fara indoiala Pellegrino, care a fost fondata in 1880 de Paolo Pellegrino, de profesie notar, impreuna cu fratele sau Carlo.  Cel mai popular vin al lor a fost intotdeauna Marsala Ambra, facut din struguri Grillo si Catarratto.

Acesta e perfect cu branzeturi, dar si cu dulciurile siciliente facute cu fructe uscate. Vinul de culoarea ambrei este imbatranit in butoaie cel putin patru ani, are o aroma intensa, note de vanilie, dulceata de piersici, alune de padure, fursecuri cu unt si o nota de rasina. Pret aproximativ: 20 de euro.

Dar Marsala nu este doar un vin extraordinar sau o culoare in tendinte, ci si un oras extrem de frumos. Marsala este un oras din Italia ce face parte din provinica Trapani situata in extremitatea vestica a Siciliei.

marsala oras

 

One thought on “Gustul si culoarea anului 2015: MARSALA

Leave a Reply