paste grecia

Destinatii culinare: ce mancam in Grecia de Paste

Life, Travel, Vacanta cu gust

masa de paste in grecia1Pastele in Grecia are un farmec aparte si e o experienta unica. Un loc cu o incarcatura spirituala profunda, Grecia si-a pastrat si astazi rolul de leagan al ortodoxiei.

Dar pe langa bogatia spirituala, Grecia iti ofera de sarbatoarea Pastelui si o experienta culinara de neimaginat.
Daca vei ajunge acolo, si merita sa faci un efort sa mergi, te vei bucura de o bucatarie traditionala deosebita in aceasta perioada a anului, cand totul se invarteste in jurul sarbatorii, dar si al mesei festive din ziua de Paste.
Pentru greci Pastele e o sarbatoare a familiei. Le place sa petreaca alaturi de apropiati si foarte putini pleaca sa sarbatoreasca Pastele pe alte meleaguri.

Daca anul acesta vei petrece Pastele in Grecia, sigur doresti sa stii ce te asteapta pe masa festiva! Vei face cunostinta cu un popor si cu traditii de care te vei indragosti pe loc! Iata ce mancam in Grecia de Paste!

In primul rand trebuie sa stii ca in Grecia, ritualurile si sarbatoarea incepe in Vinerea Mare (Epitaful), continua cu Sambata Sfanta (Megalo Savato) si Duminica de Paste, zi in care e obligatorie prepararea mielului la protap, iar familia se aduna in jurul mesei incarcate cu toate bunatatile traditionale.

Mezze – platoul traditional cu aperitive, contine in primul rand multe legume proaspete de primavara, delicioasele feluri de branza greceasca, in special de capra, masline, placinta cu spanac (spanikopita) si un alt preparat traditional grecesc, un soi de sarmale in foi de vita, umplute cu orez.

Nu rata nici celebra Manouri, un sortiment de branza de capra, moale ce seamana la gust si textura cu o combinatie intre feta si ricotta.

Ca un aperitiv cald poti sa mananci niste chiftelute pufoase din zucchini si feta, la care grecii adauga nelipsitul tzatziki.

Mayeritsa este ciorba traditionala de Paste in Grecia. Se prepara cu organele de miel, multa verdeata si orez. E absolut fabuloasa si binevenita la o masa atat de incarcata!

Mielul este piesa de rezistenta de Pastele ortodox. Dincolo de simbolistica, prepararea mielului de Paste este un adevarat ritual. Mielul se face intreg, la rotisor. Ii vei vedea pe localnici cum instaleaza inca de dimineata rotisorul in fata casei, dupa care urmeaza prepararea cu atentie a mielului bine condimentat. Vecinii se invita intre ei sa deguste carne de miel gata fripta, iar totul e scaldat cu bauturi traditionale de la uzo, rachiul traditional gracesc (Tsipouro) si vin.

Tot de Paste, grecii preparara si Kokoretsi din organele miel care se pun pe o tepusa si se frig pe jaratic. Unii preferata sa marunteasca organele si sa le impatureasca in prapur, iar dupa aceea sa le friga.
Vei manca cu siguranta TSOUREKI, o paine traditionala de Paste cu gust usor dulce. Ei nu au cozonac, insa acest tip de paine nu lipseste de pe nicio masa.

Koulourakia este desertul traditional de Paste. Sunt niste prajiturele crocante cu unt , aroma de portocala si susan presarat deasupra. Merg perfect la finalul mesei alaturi de cafeaua tare traditionala.

One thought on “Destinatii culinare: ce mancam in Grecia de Paste

  • Wow. DA! am fost intr-un an de Paste in Grecia, e cu adevarat ceva unic. E o liniste sufleteasca impletita perfect cu ideea de sarbatoare si veselie specifica doar lor. Nu mai zic de bunatatile mancate, au fost ceva de neimaginat. Si acum imi amintesc in detaliu absolut tot.

Leave a Reply