unminut int

Cum adormi intr-un minut

Wellness

sleepCum adormi intr-un minut? Foarte simplu. Tuturor ni se intampla sa trecem prin perioade in care stresul si oboseala pun stapanire pe noi si cu cat mai epuizati ne simtim la sfarsitul unei zile, cu atat ne este mai greu sa adormim.

Acest lucru se intampla pentru ca atunci cand suntem stresati sau anxiosi, adrenalina curge prin vene, inima bate mult mai repede decat ar fi normal si respiratia devine rapida si scurta. In astfel de momente ne poate fi de folos un exercitiu de respiratie, desprins din tehnicile yoga, care este foarte simplu. Se numeste “4-7-8” si te poate ajuta sa adormi intr-un minut.

Iata ce trebuie sa faci

  1. Inspira pe nas timp de 4 secunde
  2. Tine-ti respiratia pentru 7 secunde
  3. Expira pe gura timp de 8 secunde

 

Aceasta tehnica incetineste ritmul cardiac, readucandu-l la normal, iar efectul de relaxare pe care il are asupra creierului este asemanator cu cel al sedativelor. Exercitiul de respiratie “4-7-8” iti va relaxa instant inima, mintea si sistemul nervos central in intregime pentru ca asta inseamna sa iti controlezi respiratia in loc sa continui sa respiri repede si sa inghiti goluri de aer.

Inspirand prelung in timp ce numeri pana la 4 te fortezi singura sa iei mai mult oxigen, permitand astfel oxigenului sa patrunda in fluxul sangvin tinadu-ti respiratia pentru sapte secunde si eliminand apoi dioxidul de carbon din plamani expirand pe parcursul celor 8 secunde.

Efectele minunate ale acestui exercitiu simplu nu se opresc aici. Tehnica “4-7-8” este de asemenea un mod de a ne relaxa, dar ii poate ajuta si pe cei care nu isi pot stapani pofta de mancare sau alte dependente.

Poti pune in practica acest exercitiu oricand, atunci cand te simti coplesita de o situatie. Poti face exercitiul in fiecare seara, dar il mai poti aplica inainte de un examen, inainte de interviuri, atunci cand ai senzatia ca nu mai poti respira din cauza stresului si de fiecare data cand vrei sa te relaxezi si sa intri intr-o stare de bine si confort psihic.

Foto: healthypanacea.com

 

Leave a Reply