kebab pr

Kebab turcesc din carne de miel. Adana Kebab

Food, Retete internationale

kebab intPe 1 mai sarbatorim Ziua Muncii, dar marcam si deschiderea sezonului gratarelor. Ce-ai spune daca anul acesta in loc de traditionalii mici romanesti, sau langa ei, va sfarai pe gratar si celebrul kebab turcesc.

Adana Kebab este cea mai faimoasa reteta de kebab si isi are originea, asa cum ii spune si numele, in orasul Adana, al cincilea ca marime din Turcia. Ca orice preparate regionale protejate, reteta de Adana Kebab are micile ei secrete, insa poate fi interpretata si reinventata si kebabul iese excelent.

Orice kebab turcesc se mananca alaturi de legume proaspete si lipie. Pentru ca kebabul sa iasa perfect trebuie sa tii cont de doua detalii esentiale:

  • Cantitatea de sare potrivita si compozitia vor face ca kebabul sa iasa suculent si sa aiba o textura usor elastic.
  • Sumacul si fulgii de chili sunt doua condimente esentiale pentru ca kebabul sa iasa savuros. Se pun atat in compozitie, dar se presara si in timp ce kebabul e pe gratar.

Ingrediente

500 grame carne de miel tocata

Sare

2 lingurite chimen macinat

2 linguri sumac macinat

2 linguri chili

2 linguri apa rece

Pentru salata

1 ceapa rosie

6 lipii

Frunze de patrunjel verde

2 rosii

Ardei iuti murati

Mod de preparare

Macina carnea cu un robot de bucatarie sau masina de tocat. Amesteca carnea tocata cu 2 lingurite de sare, 1 lingurita chimen, 2 lingurite sumac si 1 lingura chili. Amesteca si apoi framanta cu mainile compozitia pana cand incepe sa se dezlipeasca de pe peretii vasului. Adauga apa si continua sa framanti pana cand se incorporeaza. Pune compozitia in frigider si lasa-o sa se raceasca bine.

Intre timp, combina restul de chimen, 2 lingurite de sumac, fulgii de chili care au ramas si 2 lingurite de sare. Lasa mixul de condimente deoparte.

Apoi amesteca 2 lingurite sumac cu ceapa rosie taiata rondele. Pune sare si lasa-o de asemenea, deoparte.

Modeleaza acum kebabul: din compozitie modeleaza 12 bile. Cu mainile umede, modeleaza fiecare bila intr-un kebab lung si plat, in jurul unei tepuse (poti folosi si bete de bambus pentru frigarui).

Pune kebabul pe gratarul incins si in timp ce se coace presara peste el mix de condimente.

Mananca Adana Kebab invelit in lipie calda, cu ceapa si sumac, patrunjel verde, rosii si ardei murati, ori poti pune toate ingredientele pe platouri sau farfurii.

Foto: eksitarif.com

One thought on “Kebab turcesc din carne de miel. Adana Kebab

Leave a Reply