clatite-ana-lugojana

Clatite Ana Lugojana sau clatite banatene

Food, mooza, Retete de prajituri, Torturi

Clatite Ana Lugojana sau clatite banatene sunt inainte de toate un desert surprinzator, pentru ca simplele clatite se transforma intr-un preparat bogat, complex, delicios.

Asa cum le spune si numele, clatitele Ana Lugojana se prepara in special in zona Lugojului, dar oricine le poate face acasa urmand reteta acestor clatite banatene fabuloase, cu umplura delicioasa de branza, sos de vanilie si un strat incredibil de bezea.

Delicioasele clatite Ana Lugojana sunt cu adevarat un superlativ al bucatariei banatene.

Ingrediente

8 clatite

5 oua

250 grame de branza de vaci

200 grame de smantana

250 grame de zahar

Zahar vanilat/Vanilie

Un pumn de stafide

Coaja de lamaie sau de portocala

Mod de preparare

Prepara umplutura: amesteca branza de vaci cu un ou, cu stafidele si coaja de lamaie, adauga vanilie si zahar vanilat.

Prepara sosul de vanilie: amesteca doar galbenusurile cu un plicutel de zahar vanilat, smantana si 80 de grame de zahar.

Asambleaza clatitele Ana Lugojana: umple fiecare clatita cu amestec de branza (2-3 linguri de umplutura) si impacheteaza clatitele astfel incat sa fie bine sigilate la capete, adica asa cum  ai impacheta sarmalele.
Pune clatitele intr-un vas uns cu putin unt, toarna peste ele crema de galbenusuri si pune vasul in cuptorul incins la 180 de grade C.

Prepara bezeaua: bate albusurile spuma cu sarea si cele 120 de grame de zahar pana cand se transforma intr-o bezea lucioasa.

Cand crema de galbensuri s-a inchegat putin (dupa 10-15 minute), scoate vasul din cuptor si toarna deasupra bezeaua, apoi uniformizeaza usor cu o lingura sau cu o spatula.

Vasul se pune din nou la cuptor si se lasa pana cand stratul de bezea se caramelizeaza. Clatitele Ana Lugojana se mananca calde.

Citeste si:

Clatite cu mere, calde si moi pentru dimineti de toamna

Clatite cu lamaie

Palatschinken, clatite austriece cu gem de caise

Kaiserschmarrn, clatite austriece imparatesti

Clatite de ciocolata cu iaurt de fructe

 

Leave a Reply