ie

Vacanta in Israel: ce obiective religioase poti sa vizitezi in Ierusalim

Life, Travel

Ierusalimul este probabil cel mai reprezentativ si cu siguranta cel mai cunoscut oras religios din lume. Nicaieri in alta parte nu mai gasim atat de multe asezari sfinte in acelasi loc asa cum sunt aici.

Perioada cea mai potrivita de a vizita Ierusalimul este primavara,  cand temperaturile nu sunt foarte ridicate, dar nici foarte mici si vremea este favorabila unui tur religios in Israel. Cei mai norocosi ajung la Ierusalim in perioada Pastelui, atunci cand intreaga crestinatate sarbatoreste Invierea lui Isus Hristos, un moment care cu siguranta are alta incarcatura in Orasul Sfant.
Orasul, inconjurat de un zid vechi de 465 de ani nu conteneste sa isi uimeasca vizitatorii cu extraordinara istorie religioasa pe care o are, cu o lumina incredibila pe care doar aici o poti intalni, dar si cu o energie aparte pe care trebuie sa o simti ca sa poti sa o intelegi.
Daca ajungi la Ierusalim, probabil ca scopul tau principal este sa vizitezi toate locurile sfinte importante din acest oras.  Iata care sunt cele mai reprezentative obiective religioase din Ierusalim pe care nu trebuie sa le ratezi.
Biserica Sfantului Mormant

biserica sf mormany
Biserica Sfantului Mormant se afla in interiorul zidurilor vechii cetati a Ierusalimului.
De secole, Biserica Sfantului Mormant este cel mai important loc de pelerinaj pentru crestini. Biserica Sfantului Mormant este cel mai vizitat loc din Ierusalim, atat de vizitatorii obisnuiti, dar si de impatimitii de istorie si iubitorii de arta deopotriva.

Se spune ca Biserica Sfantului Mormant adaposteste locul in care a fost crucificat, ingropat si apoi in care a inviat Isus Hristos. In afara de insemnatatea spirituala a acestui obiectiv turisic, interiorul bisericii adaposteste niste mozaicuri impresionante.
Program de vizitare: zilnic intre 4.30am-8pm
Intrarea gratuita
Localizare: Cartierul crestin, Orasul Vechi

Zidul Plangerii

zp
Zidul Plangerii sau Zidul de Vest este unul dintre cele mai sfinte locuri ale iudaismului. Conform traditiei, pelerinii se roaga si lasa mesaje scrise in crapaturile zidului.
Muntele Sionului

muntele sion
Poarta Sionului din Ierusalim leaga orasul vechi de muntele Sion, situat la vest de Muntele Maslinilor. Muntele Sionului este un alt loc din Ierusalim care adaposteste numeroase obiective sacre.

Mormantul Regelui David este aici si se pare ca si locul in care a avut loc Cina cea de Taina. De asemenea, pe muntele Sionului este si Biserica Adormirea Maicii Domnului, locul in care se spune ca a murit Fecioara Maria.

Via Dolorosa sau Drumul Crucii

via dolorasa
Via Dolorasa sau Drumul Crucii este drumul pe care a mers Isus de la locul in care a fost judecat de Pilat din Pont si pana la Golgota, locul in care a fost crucificat. Acesta este considerat cel mai sfant drum din lume. Astazi, turistii care ajung in Ierusalim au posibilitatea sa parcurga Drumul Crucii.

Via Dolorosa este impartita in 14 opriri, fiecare avand o insemnatate deosebita. Primele noua opriri au loc in diferite puncte ale orasului vechi, iar ultimele cinci in interiorul Bisericii Sfantului Mormant. Cele mai cunoscute opriri sunt Pretoriul, locul in care a fost pusa Crucea pe umerii lui Isus si cea din Biserica Sfantului Mormant.
Program de vizitare: procesiunea are loc in fiecare zi de vineri din an incepand cu ora 3pm (Oct-Mar) si 4pm (Apr-Sep).
Localizare: Via Dolorosa, Orasul Vechi
Muntele Maslinilor

muntele maslinilor
Muntele Maslinilor are o insemnatate foarte mare pentru crestinii din intreaga lume, acesta fiind locul in care Isus si-a petrecut cea mai mare parte a timpului. De aici, de pe Muntele Maslinilor sau Muntele Eleon se vede Templul, si se spune ca acesta era locul in care Isus si-a povatuit ucenicii, a proorocit distrugerea Ierusalimului si a deplans soarta cetatii. Pe Muntele Maslinilor se afla Biserica Mariei Magdalena, Mormantul lui Zaharia si Gradina Ghetsimani, locul in care s-a rugat Isus inainte de a fi luat prizonier.
Muntele Templului

muntele templului
Muntele Templului este unul dintre cele mai importante locuri religioase din Ierusalim. In centrul sau se afla Domul Stancii, un altar pretios al musulmanilor si al treilea cel mai sfant loc din lume pentru acestia.
Muntele Templului nu este doar frumos, ci si o zona unde se petrec multe tensiuni pentru ca marcheaza locul in care a luat nastere conflictul israeliano-palestinian. Accesul este puternic limitat si, indiferent de religia pe care o au, vizitatorii trebuie sa se astepte la controale stricte de securitate.
In partea de sud a muntelui se afla Moscheea Al-Aqsa, despre care se spune ca este cea mai veche moschee din lume.
Program de vizitare: Sambata-Joi 7.30am-10am & 12.30pm-1.30pm (Oct-Mar); Sambata-Joi 7.30am-11am & 1.30pm-2.30pm (Apr-Sep).
Intrarea gratuita;
Localizare: Western Wall Plaza, Orasul Vechi

Cartierul Crestin

cartierul cretsin
Cartierul Crestin al Orasului Vechi nu trebuie nicidecum ratat atunci cand ajungi in Ierusalim. Acesta se intinde la nord de Poarta Jaffa si se afla in jurul Bisericii Mormantului Sfant. Printre aleile inguste ale cartierului Crestin se afla unele dintre cele mai populare bazaruri (celebrele souk) de suveniruri, dar si o multime de bisericute vechi ce merita vizitate.
Localizare: Orasul Vechi

Foto: planetware.com

Leave a Reply