Aparatul dentar invizibil – ce nu ti-a spus nimeni pana acum

Beauty, Estetica, Food, Sanatate

Aparatul dentar invizibil sau aparatul dentar linguale se monteaza in spatele dintior (spre limba) fara a fi deloc vizibil. De aceea a si fost numit “invizibil” spre doesebire de aparatele dentare metalice sau aparatele dentare safir  sau de portelan care se monteaza pe partea exterioara a dintilor si care sunt la vedere.
Datorita pozitionarii lor pe dinti, aparatele dentare invizibile mai sunt numite si aparate interne.
Desi locul in care sunt aplicate este opus, atat aparatul dentar conventional cat si cel lingual functioneaza dupa aceleasi principii ortodonice.
Principalul avantaj al purtarii unui aparat dentar lingual este acela ca nu este vizibil, iar ordinul estetic este foarte important pentru multi cei care se decid sa poarte aparat dentar.
Principalul dezavantaj al unui aparat dentar invizibil este acela ca e foarte posibil sa fie dificil, pentru cel care il poarta, sa se acomodeze cu el. De asemenea, fiecare programare periodica la medic va dura mai mult decat atunci cand pacientul poarta un aparat dentar clasic.
Cea mai sigura solutie de a afla daca un aparat dentar invizil ti se potriveste este sa faci o programare la ortodontist.

Ce probleme pot aparea din cauza unui aparat dentar invizibil

Daca avantajele sunt clare, adica faptul ca nu se vede si ofera rezultate exceptionale, in privinta dezavantajelor ar trebui sa te informezi foarte bine inainte sa optezi pentru acest tip de aparat dentar. Trebuie sa evaluezi bine situatia inainte, desi este foarte tentat sa iti doresti acest tip de aparat dentar invizibil.
Ca o regula generala, e bine sa stii ca va dura mai mult sa te obisnuiesti cu aparatul dentar invizibil, decat dureaza in cazul aparatelor dentare conventionale.
Iata ce probleme spun ca au intampinat cei care au ales aparatul dentar invizibil
Dificultati de vorbire
Trebuie sa te astepti, cel putin la inceput,  ca aparatul dentar invizibil iti va ingreuna vorbirea. Pentru cei mai multi pacienti, dificultatea de vorbire a fost cea mai grava problema pe care au intampinat-o.
Vei observa un sunet atunci cand vorbesti. Acest lucru se intampla pentru ca limba are nevoie sa atinga interiorul dintilor de sus atunci cand scoate anumite sunete.
Pentru ca acela este si locul in care a fost montat aparatul dentar invizibil, va dura ceva pana cand limba va gasi un alt loc pe care sa il foloseasca pentru a produce sunetele similare.
Dureri la nivelul limbii
Aparatul dentar invizibil va reprezenta o curiozitate si pentru limba ta, asa ca nu va sta departe de el.  In primele saptamani dupa montarea aparatului e posibil sa iti musti limba destul de des. E posibil sa apara chiar pete rosii sau mici rani pe limba din aceasta cauza.
Mancatul va fi dificil
Cu aparatul dentar invizibil iti va fi dificil sa mananci, cel putin la inceput. Unele alimente ar putea sa ramana blocate in aparat, altele ar putea chiar sa il distruga.
Igiena dentara
Atunci cand porti aparat dentar invizibil este greu sa iti speli dintii si sa ii cureti cu ata dentara. Cu toate acestea, va trebui sa ii cureti corespunzator si de fiecare data dupa masa.

Citeste si:

Aparat dentar ceramic – pro si contra

Aparat dentar: PRO si CONTRA in functie de model

Aparat dentar pentru un singur dinte

Aparat dentar: cate tipuri exista si care e cel mai bun

Aparat dentar, inainte si dupa

Leave a Reply